Mogen eller övermogen på arbetsmarknaden efter 40?

Erfarenhet och kompetens i all ära men en ny forskningsrapport visar att chansen att bli kallad till anställningsintervju sjunker drastiskt så tidigt som vid 40 års ålder, särskilt om du är kvinna. Men stämmer verkligen det? Och vad kan du som är äldre göra för att bibehålla din attraktivitet på arbetsmarknaden i hård konkurrens med yngre förmågor?

Mindre flexibel, mindre anpassningsbar, kräver högre lön, svårare att lära sig nya saker, tekniskt och digitalt efter i utvecklingen, mindre hungrig, lägre driv eller kanske till och med överkvalificerad. Känner du igen argumenten som brukar framföras när det gäller att anlita eller anställa personal som inte längre är purung? Åldersdiskriminering finns i många branscher men det är sällan arbetsgivarna vågar erkänna att de faktiskt ratar kandidater på grund av ålder. Ofta framställs dock drömkandidaten som en 30-35-åring med såväl utbildning och erfarenhet som tid att verkligen satsa på karriären.

Myten om den unga, kapabla drömkandidaten
Att arbetsgivare premierar arbetskraft mellan 30-35 är egentligen oerhört paradoxalt. Vid den åldern sitter de flesta fast i småbarnsträsket och blir lätt överstressade och utbrända i kampen med att få ihop det berömda livspusslet med jobb, familj, relation, hobbies och det perfekta hemmet. De går på långa föräldraledigheter, vabbar och sjukskriver sig oftare än andra åldersgrupper. Yngre kandidater är också många gånger mindre lojala mot sin arbetsgivare och byter jobb betydligt oftare – och alla vet hur dyrt en nyrekrytering och hög personalomsättning kan vara. Rent kostnadsmässigt lönar det sig därmed ofta att anlita personal som faktiskt stannar och kan utvecklas inom företaget istället för att söka sig vidare när de tröttnat eller livet tar nya vändningar.

Arbetsgivarnas önskemål
Resebemanning hjälper företag med bemanning och rekrytering av personal till olika tjänster inom resebranschen och besöksnäringen och kommer dagligen i kontakt med personalchefer som önskar hitta en bra match. Jannica Grönqvist menar att ålder inte är avgörande när företagen söker personal, däremot är det erfarenhet och kompetens som styr.
– Dock brukar det vara svårt att presentera en kandidat som är 50/55+ då många företag vill se riktigt långsiktigt. Men även 20/25-åringar kan vara svåra att matcha då de inte har tillräckligt med erfarenhet, säger hon.
Jannica säger att det är en stor skillnad på hur man ser på ålder när det gäller rekryteringsuppdrag och bemanningsuppdrag.
– Vid en bemanning är det styrande med erfarenhet och kompetens vilket ofta resulterar i en högre ålder. Här ligger vår snittålder på 44 år. Vid rekrytering får vi ofta höra att de vill ha en driven och erfaren person mellan 30-35 år, och som helst inte ska vara föräldraledig inom kort. Det sägs med glimten i ögat men visst finns det visst allvar i det.
Just erfarenheten och den stabila kompetensen är någonting som Resebemanning ofta tar fasta på när det gäller att lyfta fram de som är 40-plus och äldre till sina uppdrag.
– De brukar som sagt vara mycket intressanta kandidater hos oss, något som junior personal inte alltid är på samma sätt när det rör bemanningsuppdrag, säger Jannica.

Tips till dig som är äldre och söker nytt jobb

  • Kunskap är guld värd men gammal kunskap är yesterdays news. Se till att uppdatera och vidareutveckla dig så att du hänger med, och detta gäller allt från it-system och marknadsföring till språkkompetens och destinationskunskap, beroende på vilken nisch du vill rikta in dig på. Motbevisa alla som trott att din ålder betyder att du ligger hopplöst efter!
  • Häng med i utvecklingen på sociala medier och se särskilt till att hålla din LinkedIn-profil tydlig, aktiv och uppdaterad.
  • ”Om jag bara kunde få komma på intervju” säger många äldre jobbsökande och så blir de bortsållade i ansökningsproceduren ännu en gång. Ta kontrollen – ge inte företagen chansen att rata dig innan de fått veta vad du går för! Hitta tillfällen att möta din blivande arbetsgivare face to face – på mässor, branschevents eller promenera in på kontoret med ditt CV och be om att få träffa chefen någon minut. Nätverka, nätverka, nätverka!
  • Jobba med ditt CV. Fokusera på alla dina fördelar – och varför inte lyfta fram din ålder istället för att skämmas och mörka den? ”Jag är visserligen fyllda 50 och kanske i mångas ögon är lastgammal men här har ni tio argument för att anställa just unika mig”.
  • Starta eget! Det är när vi kommit upp oss lite i åren som längtan efter att bli sin egen ofta slår rot. Vi vill helt enkelt styra över oss själva och kunna påverka vår arbetssituation och inkomster på ett annat sätt än när vi är anställda. Många personer 40-eller 50-plus besitter en enorm kunskap och erfarenhet. Ni har förmodligen redan byggt upp ett stort kontaktnät, har djup kunskap om branschen och dess aktörer, vet vad ni vill och har tiden att lägga ner. Kanske det just nu du ska förverkliga drömmen?

Är du på jakt efter nytt jobb? Välkommen att komma förbi och presentera dig för oss på Travel News Market den 9 november där vi såklart medverkar även i år! Här kan du anmäla dig och få din entrébiljett alldeles gratis. Hoppas att vi ses!